Bevalling

Veilig slapen

Veilig slapen is een onderwerp dat in 2018 weer volop in de media wordt besproken! De meningen over wat veilig is, zijn ernstig verdeeld. Kraamzorg JoNa wil jullie een aantal zaken ter overdenking meegeven.

Rooming in

Een jonge baby hoort in de directe nabijheid van zijn moeder. Op die manier raakt je als moeder vertrouwd met de vroege hongersignalen, met de geluidjes en gedragingen van je baby. Dat kan allemaal alleen als je baby bij jou op de kamer is. We noemen dat rooming in. Rooming in heeft een positieve relatie in het voorkomen van wiegendood.

Leg je baby in een wieg of ledikant. Dat is voor een baby een veilige plek om te slapen. Je kunt het babybedje  dicht bij je eigen bed zetten. Een kinderwagen is vanwege de beperkte ventilatie minder geschikt.

Een heel goede manier om je baby dichtbij te houden is door middel van een co-sleeper. Dit is een bedje waar de zijkant uit kan, zodat je het dicht tegen je eigen bed kunt schuiven. Op het moment dat je baby je nodig heeft, hoef je maar een arm uit te steken en je kunt contact maken.

Rust, een fopspeen, ventilatie, een rookvrije omgeving, een veilig opgemaakte wieg of ledikantje zijn ook factoren die veilig slapen positief beïnvloeden. De kraamverzorgende kan hier informatie over geven.

Samen slapen in één bed

Samen slapen in één bed wordt afgeraden. Voorlichters stellen dat er een relatie is tussen wiegendood en samen met ouders in één bed slapen.

Mensen als James Mc Kenna ( Slapen met je baby ISBN: 9789080682030) hebben langdurig studie gemaakt van de voordelen en risico’s van samen slapen met je baby. Hij schetst een veel genuanceerder beeld. Belangrijk uitgangspunt is de natuurlijke behoefte van een baby aan nabijheid en hoe dit veilig kan, ook tijdens de nacht.

Kraamzorg JoNa hanteert in principe de adviezen van Veiligheid.nl, maar probeert ouders wel de handvatten te geven om tegemoet te komen aan de behoeften van zowel ouders als baby’s. Als ouders goed zijn geïnformeerd, kunnen zij zelf een keuze maken voor hun kind, en voor hun situatie.

Het voert te ver om hier uitgebreid in te gaan op alle voorwaarden voor veilig samen slapen in één bed. Daarvoor verwijzen we jullie graag naar het boek van James Mc, Kenna en websites als borstvoeding.com ( diverse goede artikelen over samen slapen) en borstvoedingscentrumpantarhei.nl (en dan vooral de blogs!)

We beperken ons hier tot een aantal belangrijke voorwaarden:

  • de baby krijgt borstvoeding. Als je borstvoeding geeft kies je tijdens het slapen voor de veilige borstvoedings- zijligging. Ook slaap je lichter en ben je meer alert op de signalen van de baby.
  • je bent niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden.
  • bekijk je bed! Kijk waar de risico’s zijn: zijn er spleten waar de baby in kan raken, liggen er losse onderdelen in bed die gevaar opleveren, gebruik je een dekbed waar de baby onder kan raken, ligt er een zeiltje in bed? Pas je bed zodanig aan dat deze problemen zijn opgelost.

Slaaphouding

Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug. Doordat het gezichtje dan vrij ligt, kan je kindje goed ademen. Dit is de veiligste slaaphouding. Probeer als je kindje een voorkeurshouding krijgt het hoofdje afwisselend naar links en rechts te leggen. Draai je kindje bij buikligging weer terug op de rug. Doe dit totdat  je kindje zelf vlot kan draaien. Dan bepaalt je baby zelf zijn slaaphouding.

Er zijn omstandigheden dat een baby toch op de zij te slapen wordt gelegd. Je kraamverzorgende zal dit met jullie overleggen. In dat geval zorgt zij er ook voor de veiligheid van jullie baby gewaarborgd wordt.

Gebruik een babyslaapzak of een deken met een lakentje

Kinderen die jonger zijn dan twee jaar mogen nog niet onder een dekbedje slapen. Een dekbed is te warm voor een baby en de baby kan gemakkelijk onder het beddengoed terecht komen. Het gevaar bestaat dan dat de baby minder goed kan ademen.

Gebruik bij kinderen onder de twee jaar een lakentje met één of twee dekentjes. Dit is het meest veilige. Een goed passende baby slaapzak is een goed hulpmiddel voor onrustige slapertjes. De kraamverzorgende laat je zien hoe je een babybedje veilig opmaakt.

Meer informatie is te vinden op de website www.veiligheid.nl

Kies je voor Kraamzorg JoNa, dan kies je voor:

  • Kraamzorg op maat
  • Persoonlijke aandacht
  • Deskundige begeleiding
  • Kennis en ervaring

Telefonisch contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Mobiel contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 17.00 en 09.00 uur

Bevallen?

Bel: 033 476 80 50, 24 uur per dag en 7 dagen per week

Mail sturen:

Stuur een email naar info@kraamzus.nl