Voeden

Afkolven moedermelk

Soms is de situatie zo dat je je baby niet direct aan de borst kunt aanleggen. je kunt dan je borsten stimuleren door middel van kolven om toch je melkproductie op gang te brengen. Je kunt melk afkolven met je eigen handen. Dat is handig voor de eerste dagen als er nog colostrum is. Colostrum is erg dik en stroperig, maar is prima op te vangen op een lepeltje.

Ook als je een keer in de omstandigheden bent dat je niets bij de hand hebt en wel volle borsten hebt, is het heel handig als je zelf met de hand de druk van je gespannen borsten kunt afkolven.  Je kraamverzorgende kan je leren hoe je dit kunt doen.

Een andere manier om melk af te kolven is met elektrische borstkolf. Dit kan handig zijn als je voor langere tijd moet kolven. Bijvoorbeeld als je baby te vroeg geboren is en nog niet de energie heeft om alle voedingen zelf te drinken. Maar ook als je weer aan het werk gaat en op je werk moet gaan kolven.

Hoeveel moet ik voor mijn baby kolven?

Tijdens de eerste paar keer kolven komt er waarschijnlijk niets of slechts een paar druppels. Dit is heel normaal. Die kleine beetjes colostrum zijn goud voor je baby! Met je hand kan je nog beter de eerste druppels melk afkolven dan met een apparaat. 

Is er na drie dagen kolven nog geen melk, overleg dan even met een lactatiekundige. Meestal zie je na drie dagen de omslag naar een grotere productie, al wisselt de hoeveelheid melk die je afkolft per borst, per keer en per dag. Voor de meeste baby’s is tussen 70 tot 120 cc een comfortabele hoeveelheid voeding na 10 dagen.

Tien tot 14 dagen na de bevalling kan je de volgende hoeveelheden verwachten:

 • ideaal: meer dan 750 ml/24 uur
 • gemiddeld: 350-500 ml/24 uur
 • laag: <350 ml/uur.

Kolven met de hand

Plaats je duim boven je tepelhof en je andere vingers onder je tepelhof.

Let op dat je zoveel mogelijk kolft met je vingertoppen, niet met je hele hand ( zie onderstaande afbeelding)

Beweeg je vingers eerst richting je ribben, daarna beweeg je je vingers naar elkaar toe en maak je een rollende beweging richting je tepel, je drukt hierbij dus je borst samen.

Het is misschien wat lastig om aan de hand van deze plaatjes een beeld te krijgen. Op Youtube staan veel filmpjes die het kolven met de hand prima laten zien ( kijk eens op: kolven met de hand)

Voorzichtig:

Behandel je borst voorzichtig, kneus je borstweefsel niet door teveel kracht te zetten. Trek ook niet aan je tepel. Het kan voorkomen dat je wat harde buiken krijgt als je kolft tijdens de zwangerschap of dat je naweeën krijgt als je al bent bevallen. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam op het vrijkomen van het hormoon oxytocine.

Wanneer en hoe vaak moet ik kolven?

Moedermelk wordt geproduceerd op basis van vraag en aanbod.

Om je borstvoeding op gang te brengen kolf je net zo vaak als je je baby zou voeden aan de borst, dus minimaal 8 keer per dag. Je hoeft hiervoor niet een strikt tijdschema te hanteren, maar kijk even wat voor jou haalbaar is. Laat niet langer dan 4 uur tussen twee kolfbeurten zitten.

’s Nachts kolven is wel een tijdsinvestering, maar omdat ’s nachts je prolactine- niveau het hoogst is heeft het zeker nut om ook ’s nachts te kolven!

Wanneer begin ik met kolven?

Afkolven moet je leren. Je borsten moeten wennen aan de kolf. Gun jezelf daarom ook even de tijd en verwacht niet meteen grote hoeveelheden melk! Er zijn verschillende schema’s voor het kolven. Kijk wat bij jou past, je kraamverzorgende kan met je mee denken.

Als je baby niet aan de borst kan drinken, start je in ieder geval na 24 uur met kolven. Er kunnen redenen zijn om eerder te starten, vooral als je kunt verwachten dat je baby op korte termijn niet aan de borst kan drinken door ziekte of omdat hij te vroeg is geboren.

 • Kolf beide borsten 10 minuten óf:
 • Kolf 5 minuten je linkerborst en 5 minuten je rechterborst,
 • daarna weer 3 minuten de linkerborst en 3 minuten de rechterborst,
 • tot slot 2 minuten de linkerborst en 2 minuten de rechterborst.

Bij enkelzijdig afkolven, kan je met je vrije hand eventueel borstcompressie toepassen (zie www.borstvoeding.com). Deze combinatie geeft meer melkopbrengst.

Verwacht je lange tijd te moeten kolven dan kan het prettig zijn om dubbelzijdig te kolven. Een goede en krachtige kolf geeft het beste resultaat!

Als je productie op gang is:

 • misschien werkt het schema dat je bij het op gang brengen gevolgd hebt prima, ga hier dan lekker mee door.
 • Zorg in ieder geval dat je zo lang kolft tot je borsten soepel zijn, en de melk niet meer in straaltjes uit je borst komt.
 • Kolf hierna nog ongeveer twee minuten door.
 • Hoe leger de borsten, hoe vetter de melk, dus ook die laatste druppels zijn belangrijk.

Hygiëne

Hygiënisch afkolven voorkomt groei van bacteriën in je melk. Ga daarom hygiënisch te werk bij het kolven!

 • Was je handen voor het kolven.
 • Maak de kolftrechter en de flesjes na elke kolfbeurt huishoudelijk schoon: eerst met koud water om aanslaan van de eiwitten te voorkomen, daarna met warm water en afwasmiddel. Uitkoken hoeft niet persé. Je kunt de harde kolfonderdelen ook in de vaatwasser reinigen. Het kolfapparaat en de slangen moeten altijd droog blijven!
 • Zet de schoongemaakt kolfdelen omgekeerd te drogen op een schone theedoek, als ze droog zijn kun je ze het best in een doos in de koelkast bewaren.
 • Trek dagelijks een schone bh aan, wissel na iedere voeding of kolfbeurt van zoogkompressen.
 • Gebruik geen zeep of bodylotion op je borsten. Op de tepelhof bevinden zich namelijk kliertjes die een vettige stof afscheiden. Die stof heeft een antiseptische werking en houdt de tepelhof soepel.

Hoe kolf ik zo effectief mogelijk

 • Zet alles wat je nodig hebt binnen handbereik.
 • Zet de kolf in elkaar; draai de flesjes op de kolftrechters. Plaats de slangen in de kolftrechters.
 • Zorg dat je prettig en ontspannen zit. Zet je telefoon uit.
 • Masseer je borsten voor het kolven, eindig met stimuleren van je tepel door te “frummelen” met duim en wijsvinger of door met je vlakke hand over je tepel te wrijven.
 • Zet de kolftrechter midden op de borst, zodat de tepel precies in het midden zit. Zit de tepel niet goed dan loop je het risico op tepelkloven en pijn.
 • Zet het apparaat aan en begin te kolven. Kies de hoogste stand die voor jou prettig is en die tevens effectief is.
 • Het is de bedoeling dat je het zuigen voelt zonder dat het pijnlijk is.
 • Bij ernstige stuwing kan het zijn dat het kolven niet lukt. Probeer dan eerst de reverse pressure techniek (zie www.borstvoeding.com)
 • Als je moeite hebt met toeschieten, kan een warme doek op je borst helpen.
 • Heb je stuwing, maar ondanks bovenstaande maatregelen komt er geen melk, overleg dan met je verloskundige of een Oxitocine neusspray kan helpen.

Bewaren van afgekolfde melk

Moedermelk is een levend product en daarom goed houdbaar als het tenminste onder hygiënische omstandigheden is afgekolfd. E.e.a. is wel afhankelijk van de leeftijd en de conditie van je baby. Een veel te vroeg geboren kind heeft veel minder weerstand. Dan gelden andere bewaarregels. Overleg altijd met je verpleegkundige in het ziekenhuis, je verloskundige, je kraamverzorgende of een lactatiekundige!

Over het algemeen geldt dat je voor een gezonde, op tijd geboren kind je melk als volgt kunt bewaren:

Colostrum op kamertemperatuur 12 tot 24 uur

Verse moedermelk op kamertemperatuur 4 uur

Ontdooide moedermelk  op kamertemperatuur 1 uur

Vers gekolfde colostrum of moedermelk in het hart van de koelkast thuis 5-8 dagen

Ontdooide moedermelk in het hart van de koelkast thuis 24 uur

Vers afgekolfde moedermelk in de vriezer op -18 graden is minimaal een half jaar houdbaar. Na ontdooien mag je de melk niet opnieuw invriezen.

Voor zieke en premature kinderen en in het ziekenhuis gelden andere regels!

Let op:
• Sluit de flesjes en zet ze meteen in het hart van de koelkast.
• Laat vóór het invriezen de melk in de koelkast afkoelen.
• Afgekoelde moedermelk moet binnen 24 uur na het kolven in de diepvries.
• Kleine porties moedermelk, die op verschillende tijden van dezelfde dag zijn afgekolfd, kunnen na afkoeling bij elkaar worden gedaan en binnen 24 uur samen worden ingevroren.
• Bevroren moedermelk liefst ontdooien in de koelkast.
• Heb je ingevroren melk snel nodig, ontdooi de melk dan onder de stromende kraan met warm water.Nooit direct onder een hete kraan ontdooien. Antistoffen worden onwerkzaam bij temperaturen hoger dan 38 graden.

Opwarmen van moedermelk

Het is in principe niet nodig om de voeding te verwarmen. Kamertemperatuur wordt door veel baby’s goed verdragen.
Wil je de moedermelk wel verwarmen dan kan dat op de volgende manieren:
• Verwarmen tot ongeveer 35°C onder stromend warm water heeft de voorkeur.
• Au bain marie verwarmen tot 35 graden
• In een flessenwarmer tot 35 graden ( hoe langzamer hoe beter!). Denk eraan het water in de flessenwarmer te vervangen na ieder gebruik.
• In de magnetron, laagste vermogen, steeds na 10 seconden zwenken en temperatuur controleren. Lauw is warm genoeg.
• De laatste drie methoden hebben het grootste risico op oververhitting en dus verlies van kostbare antistoffen.
• Is de voeding te warm geworden, dan is deze nog wel bruikbaar, alleen mis je een aantal bijzondere eigenschappen. Eenmalig kan dat geen kwaad.
Borstvoeding geven en werken

Kolven en werk

Als je weer aan het werk gaat na je bevallingsverlof hoef je niet te stoppen met voeden aan de borst.
In Nederland heeft een voedende moeder het recht om 25% van haar werktijd, betaald, te gebruiken om te kolven of haar baby te voeden totdat de baby 9 maanden oud is.
Tot negen maanden na de geboorte hoef je ook geen overwerk of nachtdiensten te draaien.

Een en ander moet wel in goed overleg met de werkgever gebeuren.
Hoe eerder je dit overlegt met je werkgever, hoe meer tijd er is om zaken goed te regelen.

Je werkgever moet er voor zorgen dat je een ruimte hebt waar je kunt kolven: deze ruimte moet af te sluiten zijn zodat je in alle rust kunt kolven en er moet een koelkast aanwezig zijn om je afgekolfde melk in te bewaren. Ook hier geldt: hoe eerder je je werkgever van je plannen op de hoogte brengt, hoe meer voorbereidingstijd deze heeft!

 

Een kolf huren of kopen bij JoNa

Het kan zijn dat het handig of nodig is om na de kraamweek een kolf tot je beschikking te hebben.

Thuiszorgwinkels en vrijgevestigde lactatiekundigen in de regio verhuren en verkopen vaak kolven. Er zijn zelfs locaties waar je verschillende kolven kunt uitproberen. JoNa verhuurt en verkoopt kolven van het merk Ardo.

Wil je bij ons huren of kopen, dan gelden de volgende prijzen:

Huurkolf: 2,10 per dag of 25,00 per maand

Persoonlijke set enkel ( nodig bij huurkolf): 25,00

Persoonlijke set ( dubbel, kolft 2 borsten tegelijk): 37,50

Persoonlijke set voor kort gebruik ( alleen tijdens kraamweek!): 10,00

Tepelhoedjes: 5,00 per 2

Rite Aid ( bij kapotte tepels): 12,50 per 12 pads

Koopkolf Ardo Calypso enkelzijdig: 160,00

Koopkolf Ardo Calypso dubbelzijdig: 180,00

Koopkolf Calypso to go ( dubbelzijdig met koeltas): 275,00

 

De kolf kan in overleg op verschillende plekken worden afgehaald.

Wordt een kolf niet schoon ingeleverd, dan wordt 50,00 in rekening gebracht.

Prijzen geldig vanaf 1 mei 2018 en onder voorbehoud prijswijzigingen fabrikant

Kies je voor Kraamzorg JoNa, dan kies je voor:

 • Kraamzorg op maat
 • Persoonlijke aandacht
 • Deskundige begeleiding
 • Kennis en ervaring

Telefonisch contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Mobiel contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 17.00 en 09.00 uur

Bevallen?

Bel: 033 476 80 50, 24 uur per dag en 7 dagen per week

Mail sturen:

Stuur een email naar info@kraamzus.nl