Voeden

Het belang van ongestoord huid op huidcontact na de geboorte en het eerste voeden

Direct na de bevalling: Zorg dat jouw baby direct na de bevalling ongestoord tot aan zijn eerste voeding bloot bij jou mag liggen. Hij zal daardoor rustiger zijn, een betere hartslag en een betere ademhaling hebben. Ook zijn bloedsuiker blijft beter en hij ervaart minder stress. Hij ruikt je, hij voelt je, hij hoort je hartslag. Allemaal geruststellende zaken als je net het moederlijf hebt verlaten!

Dat een baby nog niet schoon en gewassen is, is alleen maar goed: de geur van je vruchtwater draagt je baby over op jouw huid. Daarmee ruik je voor hem vertrouwt en gaat hij op zoek naar je borst. De meeste baby’s hebben het eerste uur na de geboorte een sterke zuigreflex en zijn erg helder. Neem rustig de tijd om samen te genieten van deze eerste uren. Laat de telefoon even liggen en gun je baby en jezelf alle tijd om rustig de borst te ontdekken.

Waarschijnlijk lukt het om in dat eerste uur de baby aan te leggen. Sommige baby’s lukt het nog niet. Maak je geen zorgen, meestal lukt het wat later toch.

Als je baby na twaalf (maar ten hoogste 24) uur nog niet kan drinken aan de borst of nog erg slaperig is, is het goed om je borsten toch te gaan stimuleren. Je wordt dan geholpen met kolven. Dit kan met je eigen hand of met een kolf. Zo zorg je er voor dat als je baby wel zover is, jouw productie inmiddels ook op gang is!

Colostrum

Colostrum is een dik en meestal geel vocht dat tijdens de zwangerschap al in je borsten is gemaakt. Ook moeders die geen borstvoeding gaan geven hebben de eerste dagen gewoon colostrum. Colostrum is erg belangrijk voor je baby. Het bevat veel antistoffen. Antistoffen beschermen je baby tegen ziekten. Ook zorgt het voor een beschermend laagje in de darmen, zodat ziektekiemen moeilijker kunnen doordringen. Colostrum werkt ook laxerend. Je baby kan zijn eerste ontlasting makkelijker kwijt, dit voorkomt onnodig geel zien na de geboorte. Colostrum is licht verteerbaar en in kleine hoeveelheden ( 5 tot 12 cc per keer) beschikbaar, daarom is het logisch dat je baby vaak aan de borst wil.

Kies je voor Kraamzorg JoNa, dan kies je voor:

  • Kraamzorg op maat
  • Persoonlijke aandacht
  • Deskundige begeleiding
  • Kennis en ervaring

Telefonisch contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Mobiel contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 17.00 en 09.00 uur

Bevallen?

Bel: 033 476 80 50, 24 uur per dag en 7 dagen per week

Mail sturen:

Stuur een email naar info@kraamzus.nl