Voeden

Hoe moet ik aanleggen

Als je baby goed aan de borst aan hapt, voorkom je problemen. Daarom is het goed om op een aantal dingen te letten. De kraamverzorgende helpt je bij het aanleggen als je dat wilt en kan je uitleg geven.

 • Voeden is soms in het begin wat gevoelig. Je tepel wordt een beetje uitgerekt en dat kan kortdurend wat pijnlijk zijn. Wees kritisch: veel pijn en pijn die niet wegtrekt is reden om opnieuw aan te leggen.
 • Een prettige houding draagt bij aan comfortabel voeden. Zorg dus dat je lekker zit of ligt, gebruik desnoods kussens om jezelf te steunen.
 • Het toeschieten van je melk wordt beïnvloed door het hormoon oxytocine. Ben je gespannen, gehaast of heb je pijn, dan kan het lang duren voor je melk toeschiet. Probeer je omstandigheden dus zo optimaal mogelijk te maken.
 • De baby ligt met zijn hoofd en lichaam (oor, schouders, heupjes) in één lijn naar je toegekeerd, zo mogelijk met zijn buik tegen jouw buik. Zo kan hij de borst in zijn mond nemen zonder zijn hoofd te draaien of buigen, wat het slikken bemoeilijkt.
 • Om de borst goed te kunnen pakken moet de baby op de juiste hoogte liggen, met zijn neusje iets onder de tepel. Hij moet zijn hoofd iets achterover kunnen kantelen.
 • Je stimuleert de mond van je baby door met je tepel langs zijn lippen te strijken, waarschijnlijk reageert hij met een wijd open mondje.
 • Hij hapt vervolgens aan met een flinke hap tepel en tepelhof in zijn mond.
 • De lippen van de baby zijn naar buiten gekruld. De wangetjes blijven bol en de onderkaak beweegt tijdens het zuigen.
 • Houd je baby dicht genoeg bij je: kin in je borst, wangen tegen je borst en zijn neusje vrij.
 • Bij een grotere cupmaat kan het handig zijn je borst te steunen door je borst vast te houden met een open hand, vingers tegen je ribbenkast onder de borst en je duim er bovenop, ver achter de tepelhof (de C-greep). Knel de borst niet af met je vingers.

Wanneer drinkt je baby goed?

* Als de baby goed heeft toegehapt, ziet je dat de wangen bol zijn, de lippen naar buiten zijn gekruld, de tong onder de tepelhof ligt en hij een ‘mond vol’ borst heeft.

* Je hebt geen pijn, of de gevoeligheid gaat na korte tijd over.

* De baby maakt eerst korte zuigbewegingen om de toeschietreflex op te wekken. Duren deze korte zuigbewegingen te lang, laat je baby dan opnieuw aanhappen. Waarschijnlijk ligt hij net niet helemaal goed. Vaak zie je dan ook dat je baby je intens blijft aankijken!

* Drinkt hij goed, dan zie je dat hij flinke teugen neemt. Zijn onderkaak pauzeert” steeds kort in de “mond wijd open”-stand. Dit is het moment dat je melk stroomt.

Kijk dit filmpje maar eens. https://www.youtube.com/watch?v=NO5ZDKynaD0

* Waarschijnlijk hoor je je baby ook slikken.

* De meeste baby’s zuigen ongeveer 10 keer achter elkaar, en nemen dan een korte pauze. In de loop van de voeding worden de pauzes wat langer.

* Valt een baby direct in slaap, probeer dan opnieuw aan te leggen.

* Als voeden pijnlijk is, of als de baby stopt met drinken, verbreek dan het vacuüm door je vinger in de mondhoek van je baby te stoppen.

Eén of twee borsten?

* De eerste dagen is het goed beide borsten aan te bieden. Je voeding komt hierdoor het snelst op gang. Daarna hangt dit af van je baby, je hoeveelheid voeding en een beetje van je cupmaat. Moeders met grote borsten maken niet meer melk, maar hebben wel een grotere opslagcapaciteit. Zij kunnen makkelijker één borst geven dan moeders met een kleine cupmaat.

* Soms is het nuttig om even een pauze te nemen, verschoon je baby, laat hem even boeren als dat nodig is en voed daarna met de andere borst.

* Start afwisselend met je linker of je rechter borst.

Hoe lang duurt een voeding?

Een baby mag drinken zo lang als hij wil en zolang als hij effectief drinkt ( zie: “wanneer drinkt een baby goed”).

Er is een groot verschil in de duur van een voeding: sommige baby’s zijn zo klaar, andere hebben wat meer tijd nodig.

Ga er vanuit dat jouw baby zelf weet hoe lang hij nodig heeft, zolang als alle signalen dat hij voldoende voeding binnenkrijgt aanwezig zijn ( groei, plas en poepluiers, tevreden baby).

Een baby heeft wakkere perioden van ongeveer 45 minuten tot een uur. In deze tijd moet hij verschoond worden, drinken, knuffelen. Een voeding van een uur kost hem dus waarschijnlijk te veel energie. Beperk dan ook de voeding zodanig dat je binnen een uur klaar bent. Lukt dat niet, dan geeft je baby daarmee aan dat hij het erg moeilijk vindt. Overleg met je kraamverzorgende, je verloskundige of een lactatiekundige.

Verschillende houdingen waarin je kunt voeden

Liggend

Ga op je zij liggen met je benen iets opgetrokken. Leg je baby op de zij, dicht tegen je aan met zijn neus iets onder je tepel. Dit kan een prettige houding zijn in de nacht.

Zittend, Madonnahouding

Trek je benen iets op, met eventueel een steuntje onder de voeten. Leg je baby op de zij. Ondersteun zijn hoofd en lichaam met je onderarm en hand. Een kussen op schoot voorkomt dat je baby te zwaar wordt en van de borst wegglijdt.

Zittend, doorgeschoven houding

Als bij de Madonnahouding, alleen houd je de baby vast met je linkerarm als je je rechterborst voedt en omgekeerd. De baby houd je vast op je onderarm, je steunt het hoofd door je vlakke hand achter de schouders te houden, met je duim en wijsvinger ter hoogte van de oortjes.

Zittend, rugby houding

Leg je baby op een kussen naast je en ondersteun zijn hoofd met je hand. De benen van je baby liggen richting je rug. Deze houding kan prettig zijn na een keizersnede, bij stuwing, als je grotere borsten hebt of als je baby veel sturing nodig heeft.

Natuurlijke voedingshouding

Leun lekker achterover in je bed of op de bank. Leg de baby verticaal op je met zijn hoofd tussen je borsten. Help je baby richting de borst die hij gaat drinken. Bied de tepel bij zijn neus aan en laat de baby zelf aanhappen. Ondersteun je baby door je hand onder zijn billen te houden. Je baby steunt voor een groot deel gewoon op jouw buik.

Soms is het makkelijker om je baby in madonnahouding aan te laten happen en daarna achterover te leunen.

Deze houding kan heel prettig zijn bij zere tepels en baby’s die het moeilijk vinden om goed aangehapt te blijven.

Kies je voor Kraamzorg JoNa, dan kies je voor:

 • Kraamzorg op maat
 • Persoonlijke aandacht
 • Deskundige begeleiding
 • Kennis en ervaring

Telefonisch contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Mobiel contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 17.00 en 09.00 uur

Bevallen?

Bel: 033 476 80 50, 24 uur per dag en 7 dagen per week

Mail sturen:

Stuur een email naar info@kraamzus.nl