Voeden

Hoe weet ik of de baby genoeg gedronken heeft

Een gezonde baby meldt zich zelf voor een voeding, drinkt tot hij verzadigd is en slaapt daarna weer een poosje. Waarschijnlijk drinkt hij 8 tot 12 keer per 24 uur. Andere signalen dat het voeden aan de borst goed gaat:

 • Je ziet de baby drinken ( dus de grote kaakbewegingen), je hoort hem slikken en je voelt dat je borsten minder gespannen zijn na een voeding.
 • Je ziet voldoende plasluiers ( 1 per levensdag tot de 6e dag, daarna rond de 6 keer per dag) en poepluiers ( 3 of meer per dag tot vier weken na de geboorte)
 • Je baby komt aan in gewicht, ongeveer 100 tot 200 gram per week.
 • Je baby is alert en tevreden.

Regeldagen

Rond de 10e dag na de geboorte kan het ineens lijken dat je niet meer genoeg voeding hebt. Je baby blijft komen voor voedingen. We noemen dit regeldagen. De behoefte van je baby wordt groter, en door vaker te komen voor een voeding zet hij je melkproductie even flink aan. Hetzelfde kan je verwachten rond zes weken en drie maanden, ook dan vindt er vaak een groeispurt plaats. Door twee borsten aan te bieden en vaker te voeden, ga je meer melk produceren. Binnen enkele dagen heb je weer voldoende melk voor je baby.

Heb ik te weinig melk?

Soms denk je dat je te weinig melk hebt omdat:

 • je geen stuwing meer voelt voor een voeding. Dat is normaal na een week of 2-3. Je lichaam heeft vraag en aanbod keurig op elkaar afgestemd. Vaak voel je alleen nog ’s morgens vroeg wat stuwing.
 • Je melk er waterig uitziet. Er is een grote verscheidenheid in hoe moedermelk eruit ziet. Ga er vanuit dat jouw melk goed is als jij gezond bent. “te weinig voedingsstoffen in je melk” is een fabeltje!
 • Je baby onverzadigbaar lijkt tussen 17.00 en 22.00. Dit is een bekend verschijnsel en heel normaal voor baby’s in de eerste maanden. Strijd er niet tegen, neem lekker de tijd om met je baby te zijn, bied je borst aan als bron van kleine voedingen en troost.
 • Je baby niet spontaan stopt met drinken aan de borst en je wel een uur bezig bent. Baby’s drinken instinctief de eerste drie maanden. Zolang zij wat in hun mond voelen en wakker zijn, zullen ze blijven zuigen. Dat is hun comfortzone! Het is ook goed dat jij een voeding eindigt als je baby voldoende gedronken heeft. Je kunt je baby ook op andere manieren comfort bieden.

Moet mijn baby bijvoeding hebben?

Een gezonde, op tijd geboren baby heeft geen extra voeding naast de borstvoeding nodig in de eerste zes maanden. Bijvoeding met water of kunstvoeding verstoort het evenwicht tussen vraag en aanbod, waardoor de borstvoeding minder snel op gang komt of zelfs terug kan lopen. Ook als het buiten erg warm is is het niet nodig extra water of voeding bij te geven. Je baby zal waarschijnlijk zelf vaker om een voeding vragen.

Om medische redenen kan het toch noodzakelijk om bij te voeden. Als het kan drinkt je baby altijd eerst bij jou aan de borst. Daarna kan je hem bijvoeden met afgekolfde moedermelk. Heb je niet genoeg melk, overweeg dan of je melk van een andere moeder wil/kan geven. Informatie hierover vind je op de site van het http://https//moedermelknetwerk.nl

Kunstmatige zuigelingenvoeding is in Nederland een alternatieve bijvoedingsmogelijkheid. Geef een nummer 1 voeding van een merk naar keuze. Gaat het om kortdurend bijvoeden, koop dan ook een klein pakje. Bij een baby die aan de borst drinkt wordt bijvoeding het liefst met vingervoeden, een lepeltje, een cupje of via een sonde gegeven. Geef je kunstvoeding met een fles, kijk dan ook even bij het hoofdstuk hierover.

Kies je voor Kraamzorg JoNa, dan kies je voor:

 • Kraamzorg op maat
 • Persoonlijke aandacht
 • Deskundige begeleiding
 • Kennis en ervaring

Telefonisch contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Mobiel contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 17.00 en 09.00 uur

Bevallen?

Bel: 033 476 80 50, 24 uur per dag en 7 dagen per week

Mail sturen:

Stuur een email naar info@kraamzus.nl