Voeden

Ritme, doorslapen en huilen

 

Wanneer krijgt mijn baby een ‘ritme’?

Is je borstvoeding goed op gang, dan zal hij zichzelf ook regelmatig melden voor een voeding. Er is een grote verscheidenheid aan”ritmes”. Een gezonde baby bepaalt zelf hoe vaak hij wil drinken. Meestal is dit ongeveer iedere 2-3 uur. In 24 uur zie je vaak een paar voedingen met een langere pauze ertussen en een periode, meestal in de avond, met korte pauzes.

Tot een baby goed groeit, is de maximale tijd die ’s nachts tussen twee voedingen mag zitten 5 uur en overdag bij een gezonde baby 3 uur. Is je baby op geboortegewicht, beweeg dan mee met zijn ritme en voed op verzoek.  Moedermelk is licht verteerbaar en na ruim een uur al voor de helft verteerd. Wordt een baby wakker, dan kan het zijn dat hij dus wel weer wat lust!

En : Slaapt je baby al door??

Een baby heeft tot een half jaar behoefte aan een of meerdere nachtvoedingen. Doorslapen kan je niet verwachten van een baby! Probeer niet koste wat het kost een baby op te voeden om door te slapen: het past eenvoudig niet bij zijn leeftijd! Het is even wennen, maar maak er het beste van: geniet van de momentjes in het donker en val misschien lekker samen in slaap! Ontwikkelingssprongetjes in een babyleven gaan ook vaak gepaard met nachtelijke onrust. Ben je net gewend aan wat langere pauzes ’s nacht…. tandjes krijgen, omrollen, het ontdekken van handjes en dergelijke dingen kunnen een baby weer een weekje uit het oude “ritme” halen. Wees gerust: het gaat weer over zodra deze ontwikkeling “verwerkt” is.

Huilen

Huilen is een natuurlijke reactie van een baby. Hij heeft geen andere manier om je duidelijk te maken dat hij iets van je verwacht: eten, een knuffel, een schone luier, een extra kruik of gewoon jou warmte door bij je te zijn.

Een baby kan zichzelf nog niet ontspannen, daar heeft hij jou voor nodig, Pas na 9 maanden gaat de baby hormonen aanmaken die we kennen als ‘gelukshormonen’. Topt die tijd zal hij alles wat hij ervaart als een bedreiging, stress ervaren en gaan huilen. Zijn instinct zegt dat als jij weg bent, zijn leven gevaar loopt. En in zekere zin is dat ook zo; je baby is volledig afhankelijk van je! Dit verklaart waarom een baby die heerlijk in je armen heeft liggen slapen, zodra hij in zijn bedje wordt gelegd begint te huilen. Je kunt een baby zo jong nog niet verwennen. Reageer op deze ‘noodkreten’ door tegen je baby te praten als hij huilt, hem op te pakken, te voeden, een liedje te zingen: jouw aanwezigheid en warmte zal ervoor zorgen dat jou baby zich weer veilig voelt.

Mag ik een fopspeen geven?

Een jonge baby moet de juiste zuigtechniek leren gebruiken aan de borst.
Dit is een andere zuigtechniek dan op een speen, een flessenspeen of een vinger.

Jullie als ouders leren in de eerste weken de hongersignalen van je baby kennen. Bied je te vaak een fopspeen aan, dan bestaat de kans dat je voedingssignalen over het hoofd ziet.
Je baby raakt dan al vermoeid door het zuigen aan de speen en wil daarna niet meer voldoende aan de borst. Hierdoor kan hij te weinig drinken, te veel afvallen en een verkeerde techniek aanleren.
Het is dus beter wanneer je de eerste weken geen speen of fles gebruikt.

Heeft je baby veel zuigbehoefte, en heeft hij al vaak en lang genoeg gedronken, probeer dan om hem op een andere manier te sussen of te troosten. Denk aan wiegen, rondlopen, dragen in een draagdoek, huis op huidcontact.
Maak wel als ouders een afweging voor jezelf. Jullie zijn degenen die uiteindelijk beslissen wat je wilt met deze informatie.

Weetje: het gebruik van een fopspeen wordt in verband gebracht met het voorkomen van wiegendood.

Kies je voor Kraamzorg JoNa, dan kies je voor:

  • Kraamzorg op maat
  • Persoonlijke aandacht
  • Deskundige begeleiding
  • Kennis en ervaring

Telefonisch contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Mobiel contact

Bel: 033 476 80 50, werkdagen tussen 17.00 en 09.00 uur

Bevallen?

Bel: 033 476 80 50, 24 uur per dag en 7 dagen per week

Mail sturen:

Stuur een email naar info@kraamzus.nl